STARIGRAD - PAKLENICA 13.02.2019.

STARIGRAD - PAKLENICA

PRAJETE SI KÚPIŤ NEHNUTEĽNOSŤ PRI MORI, ALE NIE STE SI ISTÍ, AKÚ OBLASŤ SI VYBRAŤ - SPOZNAJTE OBCE A MESTÁ NEHNUTEĽNOSTÍ Z NAŠEJ PONUKY


STARIGRAD - PAKLENICA 

Starigrad sa nachádza na úplne severozápadnej časti Zadarskej župy a zemepisne pripadá severnej Dalmácii. Dediny sa ťahajú cez dvadsať kilometrov pobrežia Jadranského mora, a nad nimi sa nachádza pohorie Velebit, na čích sa južných svahoch nachádza Národný park Paklenica. 



Táto oblasť je v celkovo chránenej prírodnej oblasti lebo Velebit spolu s pobrežím od roku 1981 má status parku prírody.[1] Kvôli uhličitanovej štruktúre, charakterizuje ho výnimočné bohatstvo hydrologických a geomorfologických útvarov. Manita peć a Jama Vodarica sú najznámejšie speleologické objekty. 



Najvyšší vrch pohoria Velebit je Vaganski vrch (1757 m), a nasledujú ho Sveto brdo (1752 m) a Babin vrch (1723 m). Priestor je pod vplyvom submediteránskej a horskej klímy čo vplýva na rôznorodosť vegetácie a jej zmeny s nadmorskou výškou. V Paklenici prevládajú krasové časti s nízkym rastlinstvom a bukový les. Zastúpený sú aj biely a čierny hrab a čierna borovica v oblasti národného parku. Vegetácia prekypuje liečivými bylinami (šalvia, fenikel, mäta, ľubovník bodkovaný ), endemickými a reliktnými druhmi.



KULTÚRNE PAMIATKY

• Večka kula je stredoveká veža umiestnená pri pobreží, medzi Starigrada a Selina. Veža pochádza z obdobia obrany od Turkov a podľa národnej legendy o kráľovi Pasoglavu, bola kráľovský dvor.

• Paklarić je stredoveká pevnosť, ktorá sa nachádza na mieste niekdajšieho opevnenia z východnej strany vchodu do kaňonu Velike Paklenice na nadmorskej výške 121 metrov. Do vyhliadky vedie cestička, ktorá začína na starom obnovenom mlyne. Výskum Paklarića bol vykonaný v roku 2001.

• Kostol svätého Petra je stredoveké opevnenie umiestnené pri Jadranskej magistrále medzi Starigrada a Selina, pri potoku Velike Paklenice. Kostol je postavený v dvoch fázach: stredovekej a neskorostredovekej, v ktorej je dostavaná zvonica a piliere. Okolo kostola (a vo vnútri) sa nachádza cintorín, ktorý sa používal od 14. do 16. storočia. Zachované sú masívne kamenné náhrobné platne miestami ozdobené plytkými reliefmi. V prvej fáze výskumu v r. 1999 sú nájdené početné veci z hrobov, náušnice, prstene a peniaze.

• Mirila sú pohrebné pamiatky pri velebitských cestičkách v období od 17. do 20. storočia. Spojené sú s pohrebným zvykom obyvateľstva, ktoré kvôli vzdialenosti od župného kostola a cintorínu svojich blízkych museli nosiť do cintorínu. Pamiatky sa skladajú zo záhlavného a nožného kameňa s kameňmi medzi nimi. Na ceste do cintorínu by sa zosnulý položil na zem a zmeral podľa dĺžky tela a tá miera by sa označila kamennými platňami. Po pochovaní by sa zhotovilo mirilo. Ľudia si ich vážili a navštevovali viac než samotný hrob, v ktorom je len »telo, bez duše, ktorá zostala v mirile«. Na miriliach Kruškovac je zachovaná aj jedna od najvzácnejších záhlaví s vyrytým antropomorfným symbolom.

• Etnodom Marasovići je jeden z ukážok obnovenej tradičnej výstavby. Nachádza sa pred vchodom do Národného parku Paklenica, u starej dedinky Marasovići.

• Zvláštnosť stavby sú domy cementare so súdovo betónovými strechami.

Další novinky

CHORVATSKO VAŠ DRUHY DOMOV

CHORVATSKO VAŠ DRUHY DOMOV

ZADAR

ZADAR

VIR

VIR

NIN

NIN

OSTROV PAG

OSTROV PAG

BIOGRAD NA MORU

BIOGRAD NA MORU

SUKOŠAN

SUKOŠAN

SVETI FILIP I JAKOV

SVETI FILIP I JAKOV

DUGI OTOK

DUGI OTOK

OSTROV UGLJAN

OSTROV UGLJAN

OSTROV SILBA

OSTROV SILBA

OSTROV PREMUDA

OSTROV PREMUDA

VODICE

VODICE

ŠIBENIK

ŠIBENIK

ROGOZNICA

ROGOZNICA

SPLIT

SPLIT

TROGIR

TROGIR

Omiš

Omiš

MAKARSKA

MAKARSKA

This website is leaving "cookies" on your computer for the purpose of content navigation and anonymized usage statistics collection. By using this website you confirm that you agree with this.