VIR 13.02.2019.

VIR

PRAJETE SI KÚPIŤ NEHNUTEĽNOSŤ PRI MORI, ALE NIE STE SI ISTÍ, AKÚ OBLASŤ SI VYBRAŤ - SPOZNAJTE OBCE A MESTÁ NEHNUTEĽNOSTÍ Z NAŠEJ PONUKY


VIR 

Ostrov Vir je jeden z 300 ostrovov a ostrovčekov Zadarského archipelágu (súostrovia), v severozápadnej časti Dalmácie. Medzi chorvátskymi ostrovmi je podľa veľkosti na dvadsiatom mieste. Má rozlohu 22,38 km2, dĺžku 10,12 km a maximálnu šírku 4,25 km. Vir je od Zadaru vzdialený 26 km. S pevninou bol spojený prístavným mostom v roku 1976 a týmto sa Vir stal súčasťou pevniny, preto si návštevníci môžu zažiť typickú ostrovnú atmosféru s jednej strany, zatiaľ čo si súčasne môžu užívať mobilitu, ktorú im ponúka moderná cestná sieť.



Vir spadá do oblasti pravého Mediteránu (Stredomoria). Počet slnečných hodín ročne je 2450, skoro 300 slnečných dní, čo ho robí príjemnou destináciou aj mimo hlavnej sezóny. Priemerné množstvo zrážok sa pohybuje okolo 1000 mm, takže v letných mesiacoch má v priemere 5 až 6 dní kedy sa vyskytne dážď, a počas turistickej sezóny sa tento počet dvojnásobne znižuje. Vetry sú najdôležitejšie klimatické charakteristiky ostrova Vir. Na jar sa hlási mistrál, ktorý je hlavný osviežujúci vietor v letnom období. Maestral zmierňuje letné teploty a vytvára dobré podmienky pre plachtenie a surfovanie. Priemerná teplota v júli je okolo 25°C, kým najnižšia teplota v januári je okolo 6,5°C. Vyššie uvedená zdravá klíma ovplyvňuje zdravie a dĺžku života obyvateľov. Členité pobrežie ostrova Vir zdobia mnohé pláže, od piesočných, štrkovitých až po kamienkové, skalnaté. Čiastočne umiestnené v blízkosti borovicového lesa s krištáľovo čistým morom, predurčujú tento ostrov ako ideálny pre rodinnú dovolenku. Osobitosťou je zalesnený ostrovček Školjić so svojou dlhou piesočnou plážou v blízkosti mosta, ktorý spája ostrov Vir s pevninou. Okrem kúpania, surfovania, plachtenia, jazdy na vodných skútroch a ďalších vodných športov, milovníci chôdze môžu z vrcholu Bandire (112 m) obdivovať nádhernú panorámu, ktorá poskytuje pohľad na celý ostrov Vir, okolité ostrovy a pohorie Velebit (1750 m). Tým, ktorí sa venujú jazde na horskom bicykli vrelo odporúčame danú oblasť pre tento druh športu.



Na niektorých virskych plážach a najmä v zálive Sapavac, v blízkosti benátskej pevnosti Kaštelina je peleoidné blato na liečbu reumatických chorôb, čo zdôrazňujeme osobám v zrelom veku. Vzhľadom k polohe v chorvátskom Jadrane, Vir je ideálnym východiskovým bodom pre výlety do okolitých národných parkov: Paklenica s impozantnými kaňonmi, Kornati s 200 ostrovmi a ostrovčekmi, Vodopády Krka a Plitvické jazerá. V blízkosti sa nachádza aj starochorvátske mesto Nin s najmenšou katedrálou na svete – Sv. Križ a 3000 rokov starý Zadar, ktorého centrum prekvitá množstvom historických pamiatok.

Další novinky

CHORVATSKO VAŠ DRUHY DOMOV

CHORVATSKO VAŠ DRUHY DOMOV

ZADAR

ZADAR

NIN

NIN

OSTROV PAG

OSTROV PAG

BIOGRAD NA MORU

BIOGRAD NA MORU

SUKOŠAN

SUKOŠAN

STARIGRAD - PAKLENICA

STARIGRAD - PAKLENICA

SVETI FILIP I JAKOV

SVETI FILIP I JAKOV

DUGI OTOK

DUGI OTOK

OSTROV UGLJAN

OSTROV UGLJAN

OSTROV SILBA

OSTROV SILBA

OSTROV PREMUDA

OSTROV PREMUDA

VODICE

VODICE

ŠIBENIK

ŠIBENIK

ROGOZNICA

ROGOZNICA

SPLIT

SPLIT

TROGIR

TROGIR

Omiš

Omiš

MAKARSKA

MAKARSKA

This website is leaving "cookies" on your computer for the purpose of content navigation and anonymized usage statistics collection. By using this website you confirm that you agree with this.