ZADAR 13.02.2019.

ZADAR

PRAJETE SI KÚPIŤ NEHNUTEĽNOSŤ PRI MORI, ALE NIE STE SI ISTÍ, AKÚ OBLASŤ SI VYBRAŤ - SPOZNAJTE OBCE A MESTÁ NEHNUTEĽNOSTÍ Z NAŠEJ PONUKY


ZADAR

Zadar je mesto poznamenané svojou tisícročnou históriou a je ako také skutočná klenotnica archeologických a historických pokladov antického stredovekého a renesančného obdobia. Z každého historického obdobia sú zachované početné kostoly a kultúrne pamiatky, na ktorých je viditeľné umenie výstavby každého štýlu. Zadar je pokojné a bezpečné miesto, môžete sa ísť poprechádzať cez deň ako aj v noci. Okrem toho, že nájdete prekrásne stopy rímskych čias, nájdete tu aj dobré obchody, reštaurácie za prijateľné ceny a koncerty na otvorenom priestranstve.
Odporúčame prechádzku po zadarskom nábreží, ktorému jedinečnú atmosféru dodáva zvuk Morského organu /Morskih orgulja/, svetový unikát!



KOSTOL SV. DONATA


Kostol sv. Donata je symbolom mesta Zadar a najznámejšia monumentálna stavba v Chorvátsku z ranného stredoveku (9. storočie). Nazýva sa podľa biskupa, ktorý ju dal postaviť. Prvýkrát sa kostol spomína v strede 10. storočia v spisoch byzantského cisára Konštantína Porfirogeneta.
Dnes sa jeho priestory kvôli výnimočným akustickým charakteristikám používajú na rôzne hudobné programy ("Hudobné večeri vo sv. Donate").



MORSKÝ ORGAN


Morský organ je umiestnený v rámci nábrežia a je rozpoznateľný ako špeciálne vytvarované pobrežie v niekoľkých radoch schodov, ktoré sa spúšťajú k moru. Schody sa tiahnu na približne sedemdesiat metrov pobrežia, pod ktorými je, na úrovni najnižšej hladiny mora- odlivu, kolmo na pobrežie osadených 35 rúrok rozdielnych dĺžok a priemerov. Tu sa na rúrkach nachádzajú LABIUMI (píšťalky), ktoré hrajú 7 akordov z 5 tónov. Nad kanálom sú perforované kamenné schody, cez ktoré vychádza zvuk, morom vytlačený vzduch. Toto je miesto spojenia ľudských nápadov a zručnosti s energiou mora, vĺn, prílivom a odlivom, miesto pre relaxáciu, rozmýšľanie a rozhovor s neustálym koncertom mystických tónov "orchestru Prírody". Morský organ je zhotovený podľa projektu zadarského architekta Nikolu Bašića . 



POZDRAV SLNKU


Na samom vrchole zadarského poloostrova, popri známych Morských varhanoch, zažiaril aj POZDRAV SLNKU. Skladá sa z 300 viacvrstvových platní umiestnených na rovnakej úrovni ako kamenný obklad riviéry v tvare kruhu o priemere 22 metrov. Inštalácia POZDRAV SLNKU ako model slnečnej sústavy s jej patriacimi planétami je pripojená k Morským varhanom, ktorých zvuk je transponovaný do hry svetiel, ktoré na zadarskej riviére vystupujú po západe slnka. POZDRAV SLNKU je taktiež vybudovaný podľa projektu zadarského architekta Nikole Bašića.



NAJKRAJŠÍ ZÁPAD SLNKA NA SVETE


Slávny režisér Alfred Hitchcock napísal určite najlepší opis legendárneho zadarského západu Slnka počas svojej návštevy v Zadare v máji 1964. Pri pohľade na západ Slnka a popíjaní Maraschina na Zadarskej riviére, napísal nasledujúce: «Západ Slnka v Zadare je najkrajší na svete a neporovnateľne je lepší ako ten v Key Weste na Floride.» S jeho názorom súhlasia aj mnohí turisti, ktorí si užívajú výhľad a objatie mora, zapadajúceho Slnka a neba, ktoré je každý večer vymaľované inými farbami. Obyvatelia Zadaru považujú za najkrajší západ Slnka na svete práve ten na ich Riviére a najlepšie ho je vidieť z Morského organu, ktorý produkuje neobvyklé zvuky v závislosti od pohybu vĺn.



KALELARGA 


Pre miestnych obyvateľov – Zadranov je Kalelarga viac než meno hlavnej ulice mesta. Ona je kultový priestor a jeden zo symbolov mesta, ktorý prebúdza spomienky na krásne momenty a udalosti, ako miesto priateľstva, zábavy a užívania, na procesie a ľudové slávnosti, ako aj na prvé lásky. Hovorí sa, že práve na Kalelarge začala a skončila láska mnohých generácií Zadranov. V čase Rímskej ríše bol Zadar postavený v súlade s prísnymi princípmi rímskeho urbanizmu, kedy bola vybudovaná sieť niekoľkých väčších pozdĺžnych ulíc a väčšieho množstva vedľajších ulíc, ktoré mesto rozdeľovali do obdĺžnikových insúl. Už vtedy jedna pozdĺžna ulica viedla od dnešnej Zemskej brány k Fórumu a druhá od dnešného Námestia Petra Zoranića do kostola Gospe od zdravlja (kostol Sedembolestnej Panny Márie), to je práve dnešná Kalelarga.

Další novinky

CHORVATSKO VAŠ DRUHY DOMOV

CHORVATSKO VAŠ DRUHY DOMOV

VIR

VIR

NIN

NIN

OSTROV PAG

OSTROV PAG

BIOGRAD NA MORU

BIOGRAD NA MORU

SUKOŠAN

SUKOŠAN

STARIGRAD - PAKLENICA

STARIGRAD - PAKLENICA

SVETI FILIP I JAKOV

SVETI FILIP I JAKOV

DUGI OTOK

DUGI OTOK

OSTROV UGLJAN

OSTROV UGLJAN

OSTROV SILBA

OSTROV SILBA

OSTROV PREMUDA

OSTROV PREMUDA

VODICE

VODICE

ŠIBENIK

ŠIBENIK

ROGOZNICA

ROGOZNICA

SPLIT

SPLIT

TROGIR

TROGIR

Omiš

Omiš

MAKARSKA

MAKARSKA

This website is leaving "cookies" on your computer for the purpose of content navigation and anonymized usage statistics collection. By using this website you confirm that you agree with this.